Bu yazıda somon balığının nasıl pişirilmesi gerektiği, pişirme sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiği ile önemli bilgiler bulacaksınız.

Somon balığı dünya mutfağında yıllardır geniş yer edinse de ülkemizde son yıllarda yeni yeni popüler olmaya başlayan oldukça lezzetli bir balıktır. Anadolu mutfağında balık söz konusu olduğunda standart pişirme yöntemlerinin pek de dışına çıktığımız söylenemez. Somon balığı ile tanıştıysanız alışkanlıklarınızın dışına çıkarak yeni tatlar denemeye başlamak üzeresiniz.

Hangi Yöntemleri Kullanabiliriz?

Somon balığı soğuk su balığı olduğundan biraz yağlı bir balıktır. Pişirme yöntemini belirlerken bunu göz önünde bulundurmanız gerekli. Belirli şeylere dikkat ettiğiniz sürece tavada, ızgarada, fırında hatta düdüklü tencerede dahi pişirebilirsiniz.

Pişirme süresi ve Etin Kıvamı:

Somon balığı diğer balıklara nazaran daha hızlı pişer. Hafif sulu kalması en makbulüdür. Fazla pişmiş somonu sevmezsiniz. Örneğin fırında çipura yaparken ortalama 25-30 dk kadar pişiriyoruz ancak somon balığı 13-18 dk arası servise hazır hale geliyor. Tava ve ızgarada da aynı durum geçerli.

Marine (Terbiye) İşlemi

Somon balığını pişirmeden önce bir sos içerisinde marine ederseniz ortaya çok daha farklı bir tat çıkar. En bilindik marinasyon işlemi limon, tuz ve zeytinyağı üçlüsü ile olur. Bunlar içerisine defne yaprağı, sarımsak, dereotu gibi malzemeler ekledikçe daha farklı aromalar elde edebilirsiniz. Bazı tariflerde hardal, bal, akçaağaç sosu gibi malzemeler de kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken asidik ortam sunan limon, portakal suyu, sirke gibi malzemeler kullanıldığında marine süresini çok uzun tutmamak. 15-20 dk yeterli olmakla birlikte en fazla 30 dk sos içerisinde tutmanızı tavsiye ederim.  Ardından yıkamadan pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Yanlış bilinen bir şey: “Yağlı balıklar kızartılmaz”

Olur efendim çok da lezzetli olur. Ancak tavaya yağ doldurup kızartamazsınız bu canım balığı. Uygun şekilde pişirmelisiniz. Teflon veya seramik gibi yapışmaz bir tavada hiç yağ koymadan veya 1 yemek kaşığı kadar (daha fazla değil) zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Pişirme sırasında kendi yağını salacaktır. Eğer yağdan pek haz etmiyorsanız bir kaşık yardımı ile fazla yağı alabilirsiniz tava içerisinden. Standart kalınlıktaki bir somon dilimini orta ateşte her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterlidir. Tabii ki bu süre etin kalınlığına ve ateşin yüksekliğine göre değişir. Eğer iyi pişmiş istiyorsanız fazladan 1-2 dk ilave edebilirsiniz. Ancak size tavsiyem çok pişirip de kurutmayın balığı.

Fırın Candır

Renkler ve zevkler tartışılmaz elbet ancak bana göre bu balığın en lezzetli hali fırında ortaya çıkıyor. Dilediğiniz baharatları, sebzeleri, aromaları kullanarak binlerce farklı tarif ortaya çıkabilirsiniz. Size tavsiyem fırında yaparken uyguladığınız tarife uygunsa yağlı kağıt kullanın yoksa enfes bir yemek sonrası tepsiyi temizlemesi oldukça zor geliyor insana. Bunun haricinde folyo kağıdına sarabilirsiniz (sağlık yönünden folyo kullanmanızı tavsiye etmem), borcamda kapaklı veya kapaksız pişirebilirsiniz. Etin kalınlığına göre 180 derecede yaklaşık 15 dk içerisinde gayet güzel pişer. Daha fazla pişirirseniz kurur. Bazı tariflerde 10-12 dk dahi pişmesi için yeterlidir. Yağ kullanmanıza gerek yoktur ancak tarifinize göre az miktar zeytinyağı kullanabilirsiniz. Limon suyu veya dilimleri oldukça yakışır. Dilediğiniz baharatı kullanabilirsiniz. Fırın tarifleri kategorimize göz atmanızı tavsiye ederim.

Izgara veya Mangal

Limon, zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile 15-20 dk marine ettikten sonra her bir yüzünü ızgarada 4-6 dk pişirmeniz yeterli. Tabii ki sadece tuzlayıp doğrudan ızgaraya da atabilirsiniz. Mangalda pişirecekseniz yağ damladıkça ateş almasını engellemek için kömürün iyice közleştiğinden emin olun derim.